Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-вата родова среща в Сливен събира потомци на 200 стари фамилии

Снимка: БНР


Потомци на 200 стари сливенски фамилии се събират днес на традиционна среща, която се провежда всяка година в Деня на Независимостта на България. На нея ще се състои и премиерата на том I-ви на сборника "Сливенци - старите сливенски родове".

21-вата родова среща ще събере и тази година потомците на стари сливенски фамилии, които ще станат първите читатели на документалния сборник  „Сливенци - старите родове“,  издание на сдружение „Мати Болгария“, подкрепено финансово от общинския фонд „Култура“ и дарители.  Съставител на сборника е Щиляна Василева, която сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че идеята е възникнала още след първите родови срещи и с издаването на вестник "Сливен":

Всеки от авторите в сборника е един изследовател на своята родова памет, на предците си, на фамилията си! Сборникът е уникален с това, че събира на едно място тези семейни хроники, защото нито в Историческия музей, нито в Държавния архив ги има събрани семейните хроники. Не случайно сме озаглавили сборника "Сливенци - старите родове" - том първи,  защото се надяваме да има тов втори и трети. Ако тук са събрани семейните хроники, то на сливенските личности, които са много, ще посветим един евентуален том втори.

„Сливенци - старите родове“ събира в 350 страници 150 документални материала. Първият от трите му основни раздела представя източници на информация за сливенските родове, които, според историка  проф. Иван Русев, имат възрожденски корени. Вторият е посветен на колективния портрет на сливенеца и родното му място, за което Станка Пенчева обобщава:

В моя град вървят редом ножът и словото.

Централна част на сборника  са  семейните хроники, които започват с родовете на войводите Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Таньо и Стоил, първия български индустриалец Добри Желязков и сливенските фабрикаджии, будителите Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, Сава Доброплодни, издателя на „Рибния буквар“ Антон Иванов и завършват с 200 стари сливенски фамилии в азбучен ред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44