Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параджишките архиви пазят телеграма за посрещането на Независимостта

Снимка: БГНЕС

В архивите на Регионалния исторически музей в Пазарджик е запазен документ, който свидетелства, че новината за обявяването на Независимото българско царство от княз Фердинанд Първи е посрещната възторжено. Това е много кратка телеграма и от нея разбираме, че на 23 септември е извършен молебен и парад на войската.

Телеграмата гласи: "Войската акламирана. Из града грамадна манифестация. Градът е окичен. Народът тържествува". Това разказа за "Хоризонт" д-р Румяна Кацарова, експерт в музея. По думите й, тези изречения, макар и кратки, пълно и ярко представят начина, по който пазарджишките граждани посрещат обявяването на независимостта.

Отдолу под Манифеста за обявяването на независимостта следват подписите на правителството и в списъка на подписалите го министри стои името на Михаил Такев като министър на вътрешните работи. Той е родом от Пещера, дългогодишен пазарджишки адвокат. Той влиза в народното събрание тъкмо от пазарджишката избирателна околия.

Провъзгласяването на независимостта, това е една самостоятелна българска дипломатическа акция, проведена по всичките правила на модерната политика и тя е връхната точка на усилията на поколения български политици, държавници и дипломати, казва още Румяна Кацарова.

С прочетената в църквата "Свети 40 мъченици" Декларация-манифест завършва съзидателният цикъл на възстановяването на българската държава, допълва експертът.

Според Кацарова, възстановяването на българската държава е резултат на феномен в българската политика и достоен пример за отговорно политическо поведение:

След 1879  до 1908 година, 30 години, всички български правителства, управляващи и опозиция, не са имали никакви различия по въпроса за обявяване на Независимостта на България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44