Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирис Глайке: Постиженията в източните провинции на Германия наистина са много големи

Ирис Глайке
Снимка: www.iris-gleicke.de
В публикувания наскоро доклад за състоянието на Обединена Германия експерти посочват, че в източногерманските провинции се наблюдава тенденция на икономически застой. Според авторите на доклада застоят се дължи на възхода на ксенофобията и крайно десните настроения, както и на свързаните с тях все по-чести криминални деяния. Акцент се поставя и на отлива на туристи в отделни райони. Какви послания отправи този доклад ? Това обясни в интервю за "Събота 150“ авторът и инициатор за документа - Ирис Глайке, държавен секретар в германското министерство на икономиката и енергетиката и пълномощник на правителството за източните провинции:

Постиженията в източните провинции наистина са много големи. Промените засегнаха всички области на живота в Източна Германия. След деиндустриализацията в бившата ГДР се изгради икономическа структура, която е напълно сравнима със западногерманските стандарти. Освен това по отношение на ръста на БВП в Източна Германия вече постигаме резултати, близки до тези в западната част. Но разлики все още има и една от тях е, че източногерманските компании са по-малки и за това все още имат нужда от помощ. С други думи, имаме всички основания да празнуваме нашия национален празник, но трябва да запазим и трезвата си преценка и да продължим с подпомагането на източните провинции.

Цялото интервю с Ирис Глайке можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44