Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Горди: През последните седмици в Босна се случиха доста противоречиви събития

Босна и Херцеговина
През последните седмици в Босна се случиха доста противоречиви събития, това каза в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" доктор Ерик Горди, преподавател по политика в Югоизточна Европа в Лондонския университетски колеж:

От една страна, Европейският съюз даде окуражителния сигнал, че е готов да разгледа кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство. В същото време се случи този референдум. Той показа не толкова обществено или етническо разделение, а разделение на политическото ръководство.

Горди допълни още:

Не смятам, че възможността за референдум за независимост на сърбите се увеличи в резултат на гласуването миналата неделя. Напротив, всъщност този референдум направи отцепването по-малко вероятно. Ако се вгледате в резултатите, ще видите, че той не бе така успешен. Властите в Република Сръбска твърдят, че мнозинството от избирателите - 55 процента - са гласували. Това обаче няма как да бъде потвърдено. На референдума нямаше наблюдатели, липсваха и Държавната избирателна комисия и Организацията за сигурност и сътрудничество. Можем да приемем спокойно, че властите си измислиха тези данни, за да направят допитването по-представително, но всъщност едва ли са докарали и половината от хората до избирателните урни.

Цялото интервю с д-р Ерик Горди можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44