Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гордана Кнежевич: Босна трябва да се отърве от апартейда

Босна и Херцеговина
Босна трябва да се отърве от апартейда, създаден с конституционното разделяне на мюсюлмани, сърби и хървати, смята анализаторът Гордана Кнежевич от "Радио Свободна Европа / Радио Свобода“. В интервю за предаването "Събота 150“ тя посочи, че националистическата карта е била решаващият фактор за победата на Милорад Додик и Бакир Изетбегович на местните избори миналата неделя. Според Кнежевич Дейтънската система трябва да бъде променена по такъв начин, че босненците да могат да гласуват като граждани, а не по етнически признак:

Да играеш с националистическата карта - това е начинът да спечелиш изборите в Босна. Това помогна на Додик да създаде усещането, че сръбската република е застрашена, и хората гласуваха, за да се защитят. Така че страхът работи много добре. В същото време референдумът помогна на Изетбегович и Партията на демократичното действие също да получат добри резултати. Така се случи, защото националистите се подхранват един друг.

Цялото интервю с Гордана Кнежевич можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44