Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как избирателите в САЩ гледат на допитванията и социологическите проучвания

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Месец преди изборите за наследник на американския президент Барак Обама основните претенденти в надпреварата са с минимална разлика според социологическите проучвания. Освен на срещи с избиратели за спечелване на по-голяма подкрепа Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп залагат на оставащите два дебата. След първия дебат между двамата анализатори посочиха Клинтън за фаворит. Помогна ли й да увеличи преднината си?
 
В неделя ще се проведе вторият президентски дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Задачата пред Клинтън ще бъде да убеди колебаещите се избиратели. Показателите в национален план са в нейна полза, но изборите за президент в Америка се решават от квоти, давани от щатите. Победителят не е задължително да е спечелил мнозинството от националния вот. Т.нар. “суинг стейтс“ или люшкащи се от една партия към друга щати държат ключовия вот. При тях нещата не са толкова ясни.
 
Питър Браун е заместник-директор на Куинипиaк Полинг Инститют. Той има повече от 30 години опит като политически журналист и редактор в столицата Вашингтон, региона Ню Инглънд и щата Флорда. По време на телеконференция Браун сподели последните резулати от допитванията на ангенцията, в която работи. Вниманието му бе насочено към конкретни щати. От 1960 година не е имало президент, който да не е спечелил поне в два от щатите Флорида, Охайо и Пенсилвания:
 
Във Флорида госпожа Клинтън води с пет пункта пред Доналд Тръмп. Това е голяма промяна от предишното ни допитване преди първия дебат, когато Тръмп и Клитън бяха почти наравно във Флорида. В Охайо тази седмица Тръмп води с пет пункта пред Клинтън и това е подобрение на резултата на Тръмп. В Пенсилвания резултатът статистически погледнато е без промяна и Клинтън има 4 пункта преднина.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Младен Петков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44