Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Теризев: Канадците не представляват такава заплаха за ЕС, опасенията към СЕТА са заради САЩ

Снимка: БГНЕС


Опасенията са, че ако ЕС отвори вратата за Канада, трудно ще бъде затворена за САЩ.

Оттам тръгват всички опасения каква е целта на споразумението, защото като търговски партньор канадците не представляват такава голяма заплаха за ЕС. Ако целта е да се създаде прецедент, за да се улесни договарянето на търговското споразумение със САЩ , тогава наистина има за какво да се тревожат много хора. Американците са на принципа да преговарят  доста по-грубо и ултимативно.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ журналистът Светослав Теризев, според когото не е сигурно, че споразумението със Канада ще се случи, тъй като постигнатото решение е предварително и предстои процедура в ЕП:

Няма да е толкова просто. Процедурата ще е много тежка. Тя се опростява само в следния аспект- между решението на Европейския парламент и решенията на парламентите на страните-членки, които ще дойдат по-късно, ще има период от време, който никак не е малък. Целта е, евентуално ако Европейският парламент одобри споразумението, през този период то да действа като предварително споразумение. За да влезе окончателно в сила, ще трябва да мине пак през парламентите на всички държави. Става дума за една изключително тежка процедура и нейното опростяване в един начален етап, пак няма да е много просто. Представете си в самия Европейски парламент какви дебати предстоят. Следователно, няма как да се договори само на равнище на изпълнителна власт и Комисия. Трябва пак да се мине през одобрението на парламентите, тоест през одобрението на народите. Това, че на Европейския парламент, народите със своя глас - когато са избирали евродепутатите - са делегирали някакви права, не изключва и правото на националните парламенти да се произнесат. Ето колко оплетена и объркана е цялата ситуация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44