Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е състоянието на автогарите в страната

Снимка: Радио Шумен

Град Дулово може да остане без автогара. Казусът е възникнал още през лятото, когато новият частен собственик е предявил финансови претенции към общината и заплашил, че ще затвори автогарата. Решение все още няма. Напрежението сред гражданите расте.

Дуловската автогара е в частни ръце от години. След фалита на предишния собственик, в началото на годината съдия-изпълнител продава обекта на търг. Няколко месеца след сделката новият собственик разбира, че инвестицията е неизгодна и вместо очакваните приходи му носи загуби и заплашва, че ще затвори автогарата.

Лошо е и състоянието на автогарата в Плевен.

В салона своите автобуси чакат Никол Иванова, ученичка в 12-ти клас в Плевен, която ежедневно пътува от град Долна Митрополия, и Вероника Пеличева, която пътува до плевенското село Староселци. Те пътуват всеки ден.

От автогарата има какво да се желае, но автобусите са подменени. През зимата обаче последният автобус е в 20.00 ч - обяснява Никол.

Според Вероника трябва да се подобри състоянието на автогарата, отпред да има повече пейки. През зимата е топло, но няма къде да седнат хората. Има какво да се желае. Когато е вътре в автогарата, няма как да види кога идва автобусът.

Предвижда ли се и какво точно се прави за подобряване на условията на автогара Плевен? на Този въпрос отговаря Иваница Бояджиева, ръководител на Центъра за градска мобилност в общинското предприятие, което се грижи за автогарата:

Общината е предприела мерки за подобряване състоянието на автогарата. В момента се изготвя проект за поставяне на навеси на автогарата.Предполагам, че в бюджета за 2017 година на Центъра за градска мобилност ще бъдат заложени средства за изграждане на навес. Този навес не е толкова просто съоръжение. Трябва да бъде предвидено пътниците от момента на напускане на сградата на автогарата до момента на качването им в превозното средство да останат сухи. Това означава автобусът да може да паркира под навеса.

От Министерството на транспорта отказаха събеседник по темата с аргумента, че шефът на Автомобилна администрация е в чужбина, а след това обясниха, че те нямат ангажимент да дават интервюта и затова са изпратили писмо. В специалното писмо от министерството до екипа на "Хоризонт за вас“ става ясно, че според сегашната нормативна уредба състоянието на автогарите се контролира чрез извършване на периодични проверки за съответствие с изискванията на Наредба № 33. До момента общият брой на категоризираните автогари в страната е 125. От началото на годината до сега са съставени 14 акта за установени нарушения.

В звуковия файл можете да чуете целите репортажи на Латинка Светозарова и Маргарита Иванова.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44