Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Озеров: Русия няма да държи в Сирия излишна техника и военни

Войниците често разбират по-добре политиката от самите политици, седнали в удобните им кресла, казва председателят на руския комитет по отбрана

Брифинг на руското военно командване по въпроси за военните действия на Москва в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ли намерение Москва да увеличи числеността на бойните си единици в Сирия? Въпросът е особено актуален, след като делегация от горната камара на руския парламент, водена от председателят на комитета по отбраната Виктор Озеров посети военната база в Хмеймим и в Тартус, мястото, където ще бъде сформирана и военноморската база в Сирия.

Решението за връщането или подсилването с военна техника на руската база в Хмеймим в Сирия е в ръцете на президента Владимир Путин, обяснява ръководителят на комитета по отбраната в горната палата на руския парламент Виктор Озеров пред БНР: 

Пред руските военни в Сирия са поставени определени задачи и от това зависи тяхната численост там. Все пак това се определя от върховния главнокомандващ и президент на Русия, който ще реши каква да бъде числеността на личния състав и военната техника в Сирия в този момент. Русия нееднократно показа на терористите, че може да порази инфраструктурата им. Русия може да извършва полети не само от нейните бази, но както видяхте и от база в Иран преди няколко месеца. По отношение на увеличаването на числения боен състав - това ще зависи от ситуацията в Сирия и от решението на президента Путин. Излишна техника и военни в Сирия Русия няма да държи, защото този престой в известна степен е свързан и с разходи, които плаща бюджетът на руската федерация.

Въпреки сложните политически отношения между Москва и Вашингтон по отношение на Сирия, контактите между руските и американските военни в региона продължават и това се потвърждава от контактите между руския център за примирие в базата в Хмеймим и центъра в йорданската столица Аман. Озеров допълва:

Свръзката помежду им съществува. Обменът на информация между членовете на коалицията и Русия за броя на полетите в региона продължава. Войниците понякога по-добре разбират политиката отколкото самите политици, които се намират в удобните си кресла.

Обстановката в Сирия остава доста напрегната, което дава своето отражение върху охраната на руската база в Хмеймим, признава председателят на комитета по отбраната в руското федерално събрание и подчертава:

Охраната на руската военна база се осъществява от противоракетния комплекс С 400. Във въздушното пространство над нея се намират бойни хеликоптери, които наблюдават ставащото около нея,а освен това се използват и дронове. Цялостната картина се следи от дежурните офицери в щаба на базата. Ясно е, че в Сирия има война и затова трябва да сме наясно, че 100 % сигурност няма никъде, но трябва да се спазват всички правила.  

Още за руското военно присъствие в Сирия ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44