Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока избирателна активност и опашки при гласуването в Испания

| обновено на 06.11.16 в 18:15
Снимка: архив


Висока избирателна активност беше отчетена при гласуването в Испания. Пред избирателните секции се образуваха дълги опашки.  
Преди е имало повече от 40 избирателни секции, сега са 29. Сред най-натоварените са трите секции в посолството в Мадрид, уточни Елисавета Симеонова, съветник по политическите въпроси и пресата в посолството ни в Мадрид.

Секциите отвориха в 8 часа българско време. До 10,30 бяха гласували около 400 души, съобщиха за БНР от МВнР.

Предварително подадените заявления за гласуване  бяха общо 2376. Българската общност в Испания наброява около 300 хиляди души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастилия и Леон.

На предишни избори в Испания са образувани автоматично повече от 40 избирателни секции, но тази година поради промяна на изборното законодателство те са значително по-малко. Българската диаспора в Испания не бе засегната от ограничението за създаването до 35 секции в чужбина, въведено с измененията на Изборния кодекс от месец май тази година. На територията на консулски окръг Мадрид са разкрити 20 избирателни секции, от които три в посолството в Мадрид. Останалите 17 са в автономните области Мадрид, Кастилия и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара и Канарските острови. На територията на Испания също така са разкрити още девет секции, които попадат в консулски окръг Валенсия.

От посолството в Мадрид заявиха също, че са предприели необходимата организация за нормалното протичане на изборния процес по места, разчитайки на традиционно доброто сътрудничество с българските асоциации и общности.

Избирателната активност е много висока. Има опашки, но организацията е много добра. Всичките служители на посолството се стараят всичко да върви възможно най-бързо - коментира Васко Врачовски, който от години живее в Испания. Информацията беше потвърдена и от други българи, гласували в Испания.

В звуковия файл можете да чуете анкетата на Савина Спасова с българи в Испания и интервю с Васко Врачовски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44