Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витоша - биосъкровищницата на региона

3
Витоша
Снимка: Булфото
Макар и на половин час път от центъра на София, Витоша си остава малко позната на столичани като природен парк. А това е най-старата защитена територия не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Част е от мрежата "Натура 2000", а в небето над нея минава миграционният маршрут на птици Via Aristotelis. "Витоша е единствената куполообразна планина в България, тук са представени всички пояси, тук минава и водоразделната линия между Егейски и Черноморски басейн, извира най-дългата река Струма, по течението на която навлизат топлите течения", разказа в Радиоприемницата ни директорът на природния парк Снежана Петрова.

"Пазарището е едно от най-интересните места за мен. Близо е до пътеката Владая - Златните мостове", допълва Юлиан Пишев, доброволец и създател на туристическото дружество "Боерица".
"По продължението на стар римски път се стига и до местността Боерица. Там още от римско време е ставал пазар на различни стоки, свързани с рудодобива по Владайска река. Това място ме накара да се поразровя в историята на планината. Изведнъж открих, че Витоша е толкова богата на история, колкото и Родопите и че животът преди няколко стотин години във високата планина е бил много активен", продължава Юлиан. Той, заедно с екипа на туристическото дружество "Боерица", искат да върнат към живот и изоставената в момента едноименна хижа, собственост на Столичната община.  "Повече от 5 години хижа "Боерица" е оставена на произвола на съдбата, въпреки че е много стара хижа с интересна архитектура. Една от целите на нашето дружество е да развива потенциала на Витоша за многодневен туризъм. Моята визия и на дружеството с проекта, който отново сме подали в Столичната община, е да направим нещо ново и различно. Хижа "Боерица" може да стане емблема на хижа, която е и енергийно независима, демонстрира някаква автономия, има и артистичен облик, но преди всичко може и да се самоиздържа".
Идеята на дружество "Боерица" е след ремонта й, хижата да се превърне и в доброволчески център.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия