Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенник пази спомена за легендарния Дан Колов

Снимка: Румен Стоичков


Чрез ефира на предаването "Хоризонт за вас" днес се отправяме към Сенник – селото, в което е роден легендарният борец  Дан Колов. То се намира на 7 км от общинския  център Севлиево и днес има около хиляда жители.

Училището в Сенник е закрито преди 20 години, общинска собственост е, а сградата се руши и макар че има обявен търг за продажба, интерес към нея няма. 

От основните институции, поддържащи живеца на което и да било селище, съществува читалище, чийто секретар Христина Христова отваря за посетителите вратите на къщата-музей Дан Колов. Този именит българин е гордостта на Сенник и в дома му може да попаднете в обстановката, в която е живял в последните си години. За това припомня и експозицията на двата етажа.

Освен че поддържа експозицията, читалището развива и други дейности - има фолклорна група, оркестър и детски състав за народни обичаи. 

Повече за Сенник и спомените, които пази за Дан Колов, разказва Румен Стоичков. Чуйте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44