Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доста висока избирателна активност отчитат в Турция

| обновено на 13.11.16 в 18:52
Снимка: Албена Иванова, Радио Варна

В този час трябва да приключи изборният ден в Турция. Въпреки че пред някои секции през целия ден имаше много гласоподаватели, до опашки и чакане с часове не се стигна. Има ли чакащи в този час научаваме от генералния консул Васил Вълчев:
В Одрин вече не, тъй като определено минаха по-голямата част от желаещите. Вече имаме единични случаи на наши граждани, които гласуват. Продължава да е значително по-натоварено в секциите,  които още от началото на изборния ден са натоварени в Чорлу, Капаклъ, Ергене. На тези места, но все пак няма големи опашки. Има хора, но няма опашки. Затова смятам, че дори може би да успеят и до края на изборния ден, без да се налага удължение с един час, да могат да гласуват всички желаещи.

Избирателните секции отвориха навреме, напрегнато, както и на първия тур, остава и днес в някои от тях –  особено в района на Чорлу, Ергене, Капаклъ. Избирателната активност е доста висока, каза в "Преди всички" генералния ни консул в Одрин Васил Вълчев и поясни:

Имаме секции в Чорлу – 1 и 2, с над 500 души още в 10 часа българско време. Създадена е организация да се гласува. Няма как обаче да не се образуват опашки при някои от най-натоварените секции. Този път е доста по-организирано. Има разпределяне, за да не чакат в най-натоварените секции, хората отиват в по-малко натоварените.

Вълчев каза обаче, че се очаква по-голямо натоварване по обед и да се увеличи броят на хората, които чакат пред секционните избирателни комисии.

Мисля,че няма да е чак толкова напрегнато този път в края на деня, но ако е така, работното време ще се увеличи с още един час, както миналия път.

Имаме 20, 30 процента повече гласували, отколкото по това време на първия тур. Тази по висока избирателна активност се отнася точно за секциите в определени места като Чорлу, Текирдак, Капъклъ.
Надявам, се че този път няма да има такива, които няма да  могат. Вероятно три от четирите от най-натоварени избирателни секции ще се наложи да работят и допълнителният час, който  се дава според изборното законодателство.

Още можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44