Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дичев: Новата популистка вълна ще бъде свързана с Русия

Истерията ни пречи да решаваме истинските проблеми

Снимка: БГНЕС
Социолозите се провалиха не само в България, каза проф. Ивайло Дичев, който коментира в "Хоризонт до обед" резултатите от вчерашния балотаж и оставката на правителството.

Смята се, че има манипулация, но според мен общественото мнение е станало нестабилно и трудно за предвиждане. Трябва да се замислим какво е нашето общество - за големите групи, които много се влияят от внезапни страсти и са податливи на хаос, отбеляза проф. Дичев.

И все пак повечето хора не искат предсрочни избори. Това също е парадоксално. От самото начало казах, че не може да се направи стабилно мнозинство в парламента. Конфигурацията на Борисов беше абсурдна. Нервите му издържаха дълго, направи много грешки и отстъпки, но беше ясно, че този парламент не може да оцелее. Най-добре ще е да отидем на избори и да се стабилизира ситуацията, подчерта проф. Ивайло Дичев. 

Не съм сигурен, че следващите избори няма да бъдат спечелени от ГЕРБ. Към тях прибавяме и този популистки референдум. Не е изненада, че ГЕРБ и БСП приемат тази система, защото е в техен интерес. Следващото правителство може да е стабилно, но не се знае дали ще бъде легитимно, смята Дичев.

Изказването на Борисов, че е за Велико Народно събрание, също крие много въпросителни, защото не е ясно с каква цел би се направило.

Очевидно има грешки в кампанията. Хората поискаха промяна, защото ГЕРБ затисна държавата с много власт. Хората се мобилизираха да гласуват за човек, който не им е известен, каза още проф. Дичев.

Според него е парадокс, че добре живеещи общества се чувстват толкова ужасно. 

Винаги съм бил скептичен към нашето управление, но все пак България е в растеж и няма драматични неща. Историята с бежанците е измислена - много малко хора идват тук, а дошлите искат бързо да отидат другаде. Има претенция и очакване, което се създаде от новите комуникации.

Проф. Дичев предлага да сравним сегашното общество с това преди сто години или със страни в други части на света. 

Истерията ни пречи да решаваме спокойно и сериозно истинските проблеми, които имаме, смята професорът.

Той прогнозира, че новата популистка вълна ще бъде свързана с Русия и новите международни договори, където нищо няма да променим, но много ще се говори. И особено по отношение на Русия. Истерията по евентуално вдигане на санкциите ще замени говоренето за бежанците и ромите. Г-н Радев няма да вдигне санкциите и няма да признае Крим, но говоренето ще мобилизира всякакви популистки страсти, каза още проф. Ивайло Дичев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44