Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хьоне-Мьордер: Въпросът е каква част от радикалната реторика Тръмп ще се опита да вкара в реалната политика

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Вниманието на световните анализатори е привлечено от предстоящото сформиране на екипа на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Очакванията са, че с излизането на конкретни имена ще дойде и повече яснота около бъдещата политика, която ще води Тръмп - във вътрешен план и на световната сцена.

Според д-р Маркус Хьоне-Мьордер, преподавател по политическа история и политическа култура на САЩ в един от най-големите университети в Германия - "Лудвиг Максимилиан университет" в Мюнхен, големият въпрос е каква част от радикалната реторика Тръмп ще се опита да вкара в реалната политика. В интервю за „Преди всички“ той подчерта, че това е голяма загадка, но един от най-вълнуващите въпроси, които интересуват наблюдателите от цял свят, е какъв екип ще сформира Тръмп. Друг важен въпрос е и какво място ще заема Европа във външната политика на Тръмп. Според  д-р Хьоне-Мьордер Европа не представлява особен интерес за Тръмп:

Европа не е особено интересна за Тръмп. В предизборната си кампания той акцентира на Китай като основен икономически конкурент, а Европа няма сериозна роля в тази насока. Анализатори определят избора на американския народ като ситуация с драматични последици:

Вълната на десния популизъм вече е в Европа - имаме примери за това в Германия, Австрия, Франция. Почти във всички европейски държави има крайнодесни партии, които набират скорост. Погледнете Полша и Унгария. Трябва ли случващото се в Европа да ни плаши по-малко от процесите в САЩ? Разбира се, САЩ са най-могъщата държава на планетата, но защо американската демокрация трябва да остава встрани от тези влияния, които са точно толкова силно застъпени в Европа? Това е смисълът на демокрацията: че на власт могат да дойдат политически течения, които не е задължително да следват принципите на либералната демокрация, коментира д-р Маркус Хьоне-Мьордер.

Светът щеше да е много по-предвидим, ако Клинтън беше спечелила, каза още той и уточни:

Клинтън е добре позната политическа фигура от световна величина, нямаше да има спекулации какво желае и какво планира, защото много по-рано тя щеше да освети бъдещите си стъпки.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44