Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествата по повод юбилея на руския патриарх Кирил - форум за диалог между църковните лидери

Московската патриаршия никога няма да се съгласи с предоставянето на автокефалност на Украинската православна църква

Снимка: patriarchia.ru

Тържествата по повод юбилея на руския патриарх Кирил, който навършва 70 години, се превърнаха в диалог между църковните лидери, изпъстрен с динамика, в който се пренасят и много политически аргументи. За първи път руската патриаршия покани много от престоятелите на православния свят. Сред акцентите на срещите бе тази с престоятеля на Йерусалимската патриаршия, определен от Кирил като пазител на православното християнство и светите места в Близкия Изток. Сред гостите на събитието бе и архиепископът на Албанската православна църква Анастасий. С голямо медийно внимание бе съпътствана визитата на грузинския патриарх.


Патриарх Кирил изрази позицията, че Московската патриаршия никога няма да се съгласи с предоставянето на автокефалност на Украинската православна църква. По това становище Кирил е получил подкрепата на сръбския патриарх.

Българската църковна делегация е водена от западноевропейския митрополит Антоний. По думите му, срещата с главата на Руската православна църква е преминала в дух на братолюбие и разбирателство. Обсъдени са били въпроси, засягащи единството на светото православие в контекста на времена, в които светът се разделя.

Още за събитието можете да научите от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44