Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ШОС или ЕС ще избере Турция

Снимка: Николай Кръстев
Процесът на присъединяване на Турция към Европейския съюз продължава дълги години и до сега както виждате по него не се постигат особени резултати. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" турският депутат Махмут Сами Малъ:

Европейският съюз поставя условия пред Анкара, които тя се опитва да изпълни, но все не успява да удовлетвори изискванията на Брюксел. Освен това в Европейския съюз все още има държавни лидери, които не желаят присъединяването на страната ни към ЕС. И тези настроения се засилиха още повече след възникването на бежанската криза в Европа, която остави хода на преговорите за членство в задънена улица. За застоя в отношенията ни с Европейския съюз спомогна и опитът за преврат през юли и нежеланието на някои западни страни да върнат обратно в Турция онези от организаторите на метежа, които избягаха веднага след събитията от 15 юли.

Що се отнася до членството ни в Шанхайската организация за сътрудничество, мога да кажа, че тази организация вдъхва сигурност, добави турският депутат:

Не само по границите, но и икономическа сигурност. Мисля, че с присъединяването си Турция може да допринесе, заедно с Русия и Китай за съживяване на икономиката. Все пак Турция е третата най-силна икономика в Европа и влизайки в Шанхайската организация за сътрудничество ще стане третата силна икономика в нея. Възможно е, ако се ревизира структурата на ШОС и икономиката да стане по-силна. Китай вече даде заявка за това с намерението си ежегодно да прехвърля 10 милиарда долара в организацията. Така ще се създаде стабилност, а от там може да се стигне и до увеличаване броя на членовете от евразийския регион в организацията.

Цялото интервю с Махмут Сами Малъ можете да чуете от звуковия файл.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44