Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия Серджо Матарела иска стабилност и ново правителство до понеделник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентарните политически групи са общо 23. Консултациите на президента на страната Серджо Матарела приключват тази вечер след 20 часа българско време. Последните срещи са с представителите на най-големите партии – „Форца Италия“, „Пет звезди“ и управляващите демократи. Президентът се консултира с председателите на Камарата и Сената, както и със своя предшественик Джорджо Наполитано. Целта на Матарела е да се постигне стабилност веднага и до четвъртък следващата седмица Италия да има нов премиер и правителство, с което страната да е представена достойно на Европейския съвет в Брюксел, който започва на 15-ти декември.

Според президента Серджо Матарела е немислимо провеждането на предсрочни избори, преди изборните правила за Камарата и Сената да бъдат уеднаквени, защото референдумът отхвърли промените в Конституцията, засягащи Парламента. Поради това Камарата и Сената останаха равноправни, но с два различни изборни закона, заради отхвърлените промени. Тези закони  са противопоставящи се един на друг и на запазената Конституция. Единият -  „Италикум”, за Камарата на депутатите, е мажоритарен, другият „Консултелум” - за Сената, е пропорционален.

Президентът на Италия може да връчи мандат за съставяне на правителство в близките часове след приключване на консултациите. За сега Ренци отказва втори мандат. Такъв вероятно ще получи друг представител на демократите. Съществува и вероятност за правителство от по-широка коалиция.

Цялата кореспонденция можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44