Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Назначаването на нов еврокомисар е отговорност на бъдещия кабинет

Още 2014 г. Полша е изразила готовност да подкрепи Бокова срещу размяна на подкрепа

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

В политическата ситуация в момента няма ресурс за излъчването на кандидат за нов български еврокомисар. Тази позиция изрази министърът на външните работи  Даниел Митов в интервю за предаването "Преди всички":

При всички положения това ще лежи на плещите на един бъдещ кабинет.

Митов не изключи възможността определянето на новия еврокомисар да бъде направено и от служебен кабинет, като уточни:

Ресорът зависи от човека и номинацията в крайна сметка.

Няма никакъв смисъл за един месец да се остава, при положение, че става дума за символно подаване на оставка след определен развой на политическите събития - така Митов отговори на въпроса дали вижда себе си като министър в служебно правителство.

Даниел Митов изрази възмущение от реакциите на БСП относно дипломатическите назначения, като ги определи като некоректни и непрофесионални:

Движим се по графика, определен от началото на годината, не сме променяли рамката, в която се работи. В края на годината е нормално да се запълват ротационните бройки. Което и да е правителство щеше да го направи.

Нито един посланик не е назначен след подаването на оставката на правителството. Тези, които заминаха сега - тяхната процедура беше стартирана още през пролетта.

Изтеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 година, е ангажимент към Полша заради подкрепата ѝ към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова, обясни още външният министър Даниел Митов. Уговорката била направена от самата Бокова още през 2014, а докладни с обосновка на този ход от екипа ѝ се пазят в Министерския съвет.

Когато правителството на Орешарски номинира Бокова за генерален секретар на ООН, тя тръгна да прави кампания и през ноември 2014 г. се срещна с полския външен министър. Полша е изразила готовност да подкрепи нейната кандидатура срещу размяна на подкрепа, каза Митов и добави: Бяхме обвинявани, че не сме работили за Бокова, но ето че сме направили усилия в тази посока. Според външния министър през 2018 г. България ще председателства Съвета на ЕС и трябва да фокусира възможностите и усилията в тази посока.

Правителството е създало рамката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Има институционални механизми, които в момента работят, увери външният министър:

Политическият процес върви, но е много важно да оставим една добре структурирана и подредена административна рамка, за да имаме успешно и добре фокусирано председателство.

Светкавично реагирахме на медийната спекулация около позицията на Австрия и Холандия за замразяване на преговорите на Турция с ЕС, припомни още Митов.

Относно трагедията в Хитрино външният министър сподели:

Свалям шапка на куража и смелостта, с които работят спасителните екипи в тези трудни условия.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44