Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярата, социалната дейност на църквата и грижата за храмовете – приоритети на Старозагорския митрополит Киприян

Снимка: Венелина Попова

За един от най-светлите празници - Рождество Христово, Старозагорска епархия посрещна новия си митрополит Киприян.

Днес той отслужи в катедралния храм "Св. Димитър" Рождественска литургия, а в петък се обърна през медиите с архиерейско послание към клира и миряните в епархията. В интервю за "Хоризонт" той говори за монашеството в България, за дълга на православната църква към социалната и благотворителна дейност, за грижата към храмовете в епархията.

Липсата на монаси у нас е един доста сложен въпрос, каза митрополит Киприян, но според него едно от обясненията е:

Първо липсва семейната среда, липсва вероучението, липсва молитвата в детските години, липсва стремежът към бога, още, когато децата са малки, те трябва да бъдат закърмени с тази вяра, за да могат след това да бъдат поети от Светата църква и да бъдат обучени, за да могат да влязат в редиците на монашеството на България., каза митрополит Киприян.

Той каза, че една от основните цели, които си поставя е вероучението, християнския морал, етика и вяра да се популяризират сред подрастващите:

Това е една от основните задачи, които съм си поставил, но моите предшественици са свършили доста работа в тази насока – има неделни училища към храмовете, има наши служители, които преподават, но трябва още много. Още един от приоритетите е възстановяването на социалната дейност на църквата. Изключително щастлив,че вчера Общинският съвет в Стара Загора прие декларация за недопускане на бежанци на нашата територия, но ето, един бежански лагер, който е в Харманли, би могър да се обособи точно като социален дом – след като има средства за тях, би трябвало да се намерят средства и за нашите български страдащи съграждани. Това може да стане със съдействието на църквата и държавата, така че моят призив е: Тези центрове, които искат да ги създават и има средства да се създадат,  по-добре е да ги създадат за бедстващите българи.

Подробности можете да чуете в интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44