Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: Нещата за Русия в Сирия се афганизират

За българските оръжия в Сирия

Атанас Атанасов: Темата за българските оръжия в Сирия е активно мероприятие

Става въпрос за активно мероприятие, организирано от руската държава, едно от многото, които се провеждат на българска територия, но проблемът е в това, че българските институции не противодействат. Това коментира Атанас Атанасов от ДСБ по нашумелия казус с българските оръжия в Сирия. В предаването "12+3" той отбеляза:

Ако български частни фирми са изнасяли оръжие за този регион и ако това е ставало по разрешените международни стандарти, какъв е проблемът – да се вдига толкова голям шум? На практика внушенията, които се правят в българското общество, са, че българската държава е изнасяла за лошите. Аз питам кои са добрите в този район и изобщо в една война може ли да има добри?

Не съм видял през последните две години Борисов да вземе държавническа позиция по отношение намесата на Русия в българските вътрешни дела. Той опитва да сервилничи, да се подмазва, грубо казано. Българските специални служби трябва да противодействат на тази интервенция.

Една от причините Русия да влезе в тази война беше възможността на изпробва нови оръжия – там е нейният шоурум на техника, която продава, а продажбите ѝ нараснаха. Това заяви бившият ни посланик в Русия Илиян Василев:

Подобни операции съпътстват целия преход, ние постоянно трябва да отблъскваме такива атаки, защото Русия не иска ние да изнасяме оръжие, конкуренти сме на едни и същи пазари. Постоянно ни се спретват обвинения, че въоръжаваме терористи. Това не е новина. Изобщо където ние въоръжаваме, все е голям проблем. В това отношение има и откровени лъжи.

Голямата битка не беше на президентските избори, а ще бъде на парламентарните, продължи анализа си Василев. Той изрази опасения, че след идването на власт на новото служебно правителство на Румен Радев може и да няма приемственост в политиката. Според него в казуса с оръжията не се гледа българският интерес, а се наблюдава прибързана реакция да се защити руският интерес:

А този жанр е много подходящ за предизборната кампания за парламентарните избори. Целта на цялата операция е, първо, да не продаваме оръжия, второ – да даваме дан на Русия, както си дадохме енергийния данък, тези 650 милиона.

Цинично е, но войната е бизнес, посочи относно казуса с българските оръжия в Сирия Иво Иванов от Българското геополитическо дружество. По отношение на руско-турския план за примирие в Сирия – той изтъкна:

Не вярвам в примирието. Ще се роди един недоносен мир, който, ако просъществува повече от 24 часа, ще бъде цяло чудо.

Страните, които се договарят за мир, нямат контрол върху големи части от територията на Сирия и случващото се там. Русия чувства, че затъва все повече в този конфликт, и то по начин, който не ѝ се иска. Русия искаше малка, победна, бутикова война, която да ѝ позволи Западът да ѝ обърне внимание, да се върне на масата на преговорите като уважавана страна след кризата с Крим. Но нещата за Русия се афганизират.

Турция бърза да реши проблема с кюрдите и да контролира не само кюрдите, но да си реши частично и бежанския проблем, допълни Иво Иванов, според когото и двете страни бързат заради смяната на администрацията в Белия дом и блестящото мълчание по Сирия в екипа на Тръмп.

Самите договарящи се страни нямат единно мнение за съдбата на Башар Ал Асад, така че каквото и да се споразумеят, те ще останат противници по темата за съдбата на режима в Дамаск, смята още Иванов. Мир без участието на саудитците, които са сред основните спонспори на сирийските сунити, трудно ще има, допълни анализаторът.

Трите мнения слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44