Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затрупаният от лавина мъж в Рила е починал

| обновено на 06.01.17 в 17:14
Снимка: БГНЕС
Затрупаният от лавина мъж в района на Седемте рилски езера, е починал, съобщиха за "Хоризонт" от спасителния отряд в Дупница. Освен спасители, на мястото на трагедията - на около 2100 метра надморска височина, се качил и екип на Спешното отделение в Кюстендил, който е констатирал смъртта на мъжа.
По-рано през деня от Планинската спасителна служба (ПСС) съобщиха за затрупан мъж от лавина в района на Седемте рилски езера.

Десетки спасители и туристи издирват мъжа, посочи пред "Хоризонт"  Радко Марков от ПСС:

Получихме сигнал, че има затрупан човек от лавина в района на хижа "Рибни езера". Веднага предприехме организирането на спасителна акция, като на място в момента има около 30-40 човека - планински спасители и свободни туристи, които помагат, но засега нямаме резултат.

Сигналът, който е пристигнал на телефон 112 в 11:50 часа, е бил подаден от брата на потърпевшия, обясни в предаването "Хоризонт за вас" Запрян Хорозов, оперативен дежурен в централния денонощен пост в ПСС към БЧК:

В района на Седемте езера, в близостта до влека, където карат ски, е паднала лавината. По думите на брата, затрупаното лице няма лавинен уред, така че ще се търси със сондиране и кучета. На място работят около 15-16 души, като е уведомен и отрядът на град Дупница. Те ще се включат също, а от Кюстендил и София ще се включат лавинни кучета.

Жертвите от лавини са хора, които не спазват елементарни правила, не се вслушват в съветите на специалистите, не взимат предвид прогнозата за времето, не се екипират достатъчно и т. н. Това подчерта професор Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН, който е един от признатите експерти по лавини и лавинна опасност в България. Той обясни какво точно представлява една лавина:
Лавината е природно бедствие, което по броя на взетите жертви се нарежда на пето или шесто място между всички природни бедствия. Лавината най-общо е свличане на маса сняг, примесена с парчета от скали, камъни, дървета, скални късове. За да има такова движение, трябва да има наклон и сила, която да придвижи лавината.

Целите интервюта със Запрян Хорозов и професор Гаро Мардиросян можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44