Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: САЩ няма да се откажат от сътрудничество с ООН, но Тръмп ще засили натиска за реформи

Снимка: БГНЕС

Бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров смята, че САЩ няма да се откажат от сътрудничество със световната организация. Новият президент Доналд Тръмп обаче ще засили натиска за реформи на секретариата на ООН, посочи в интервю за "Събота 150" Тафров:

Този натиск поначало идва от развитите страни, идва от САЩ, от ЕС, и се спира в голяма степен от развиващите се страни, подкрепяни – гласно или негласно , от Русия и Китай. Този остър тон, който възприема в момента новоизбраният президент Тръмп, може да засили натиска в посока реформиране на ООН.

Според Тафров новият генерален секретар на организацията Антонио Гутериш е изразител на идеята на „бащите на ООН“ за създаване на организация, „като въплъщение на това, което наричат световно обществено мнение“:

Световно човечество…Това е хуманистичния и просвещенски идеал за едно общо човечество, за един международен порив към по-добро. Гутериш е изразител именно на тази идилия и той има ясното съзнание за това, което е единствения начин да се отърси от зависимостта си от постоянните членки на Съвета за сигурност и да направи нещо повече.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44