Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затвориха Дунав за корабоплаване

Ледоходът край Русе достигна 80%, край Силистра заседнаха кораби

| обновено на 10.01.17 в 18:17
Снимка: БТА
Река Дунав е затворена за корабоплаване след като ледоходът достигна до 80 процента от повърхността й в русенската зона. 70 на сто е ледоходът в силистренския участък на реката. Над 20 кораба, предимно украински, български и румънски са заседнали в участъка от пристанището от село Гарван до Силистра. Екипажите на заседналите кораби все още не са искали помощ от властите в Силистра. По информация на Областния кризисен щаб те разполагат с храна, вода и гориво за 10-дневен престой. Засега не се налага евакуация на хората.

Ледените блокове по Дунав продължават да се групират и уголемяват, което може да нанесе големи щети на плавателните съдове. Прогнозата за следващите дни е ледоходът да продължи да превзема водната площ и забраната за корабоплаване да бъде удължена.

Преустановено е корабоплаването и в останалите страни по течението - Сърбия, Румъния и Хърватска.

През последните 117 години река Дунав е замръзвала напълно 28 пъти, но ледоходът е често явление.

Последно през 2012 година ледените късове причиниха големи щети на корабоплаването и дори потопиха румънски кораб край Силистра.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44