Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Златев: Европейският съюз помага, но в кошара не вкарва


На 19 януари в Стара Загора Представителството на Европейската комисия в България и Постоянното представителство на Световната банка у нас организират семинар-дискусия за перспективите за развитие на България и региона. Събитието се организира с помощта на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Участниците - лектори в дискусията са Георги Янакиев, съветник икономическо управление и европейски семестър и Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

Европейският съюз показа, че може да се справи с кризи от различен характер, заяви в „Преди всички“ Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕК в България. По отношение на политиките на развитие и перспективите на развитие у нас, той каза още:

Европейският съюз помага, но в кошара не вкарва, т.е. ако ние сами не си помогнем… ЕС ни дава само инструментите, с които да направим това, но самата движеща сила трябва да дойде от самите нас.

Една от специфичните препоръки за развитие към България е да създаде пазарно ориентиран алгоритъм за определяне на минималната работна заплата, тъй като тя все още се определя по-скоро с административно решение, отколкото да бъде определена, следвайки някаква пазарна логика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44