Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще бъде политиката на Тръмп в Близкия изток

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов елемент на несигурност бе внесен в петък в и без това достатъчно обърканата мозайка от проблеми в Близкия изток – политиката на Съединените американски щати. При встъпването си в длъжност новият американски президент Доналд Тръмп звучеше повече от категорично:

Ще заздравим старите съюзи, ще създадем нови и ще обединим цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на земята.

Тръмп обеща агресивни бойни операции и активни действия за прекъсване на пропагандата и финансирането на терористите.

Елемента на несигурност настъпи в отношенията на САЩ с Иран, чиято роля в Близкия изток нарасна с победите на шиитските милиции в Ирак и Сирия. Причината е в отдавнашната закана на Тръмп да отмени сделката за иракската ядрена програма, която позволи на Техеран да възстанови бизнес отношенията си със света.

В звуковия файл можете да чуете целия анализ на Добрин Йотов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44