Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йън Лесър: Тръмп може да е добре известен като личност, но неговите външнополитически възгледи изобщо не са

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп може и да е добре известен като личност, но неговите външнополитически възгледи изобщо не са – освен това те не са и добре оформени. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" американският политически анализатор в белгийската столица Йън Лесър от организацията "Германски Фонд Маршал“ в Европа:

Поне по отношение на многократните изказвания на Тръмп спрямо НАТО наистина проличава неговият търговски инстинкт. С други думи – той обрисува трансатлантическите отношения, както и други международни съюзи, като някакъв вид сделка. Трансатлантическият съюз обаче според мен изобщо не е в резултат на сделка, а решение свързано с независимия стратегически интерес на САЩ. Правим това по основателни причини и то от десетилетия, не защото ни се плаща. Не знам дали този подход ще се запази в новата администрация, но определено той е драматично нов.

Мисля, че много трудно САЩ биха могли да се откъснат от ангажимента си към член 5 от договора на НАТО за колективна отбрана, добави още Лесър:

Не мисля, че има риск от това. Другаде обаче виждам елемент на непредсказуемост. Ако президентът Тръмп разчита твърде много на междуличностните отношения със световните лидери, той може да се опита да сключи споразумение с Владимир Путин, имайки предвид меките му изказвания досега за Русия, но много бързо Тръмп може да разбере, че сделката, която е направил с Путин не е точно тази, която на него му се иска. Тогава позицията на Тръмп спрямо Русия може твърде бързо да се втвърди. Винаги на Стария континент е имало страхове, че Москва и Вашингтон се договорят за сметка на Европа.

Цялото интервю с Йън Лесър можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44