Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Тренин: В Астана няма да има руско-американски диалог

Дмитрий Тренин
Снимка: Николай Кръстев

Руско-американски диалог вероятно няма да има в Астана. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Дмитрий Тренин, ръководител на руския филиал на фондация "Карнеги":

Там ще се води междусирийски диалог. Целта на Русия ще бъде този вътрешносирийски диалог да бъде продуктивен. Просто новата американска администрация физически не е в състояние и не е в пълна степен готова да вземе участие в такъв тип международни преговори. В Астана ще присъстват американски наблюдатели, които ще следят разговорите и вероятно ще задават въпроси на страните в преговорния процес. Те могат да водят и неформални диалози и обмен на мнения, но за пълноценно участие на експерти от Съединените американски щати не може да става и дума.

Тренин коментира и какво ще е бъдещото устройство на Сирия:

Сирия в най-добрия случай ще бъде устроена като Ливан. Сирия ще бъде страна, където ще бъде засилено местното и регионално самоуправление. Кюрдите също ще имат своите общински органи на самоуправление в Сирия, но не мисля, че те ще имат федерация вътре в страната. Като цяло в Сирия в близко бъдеще ще има много анклави, но най-важното е хората да живеят в мир и да не се повтаря войната.

Цялото интервю с Дмитрий Тренин можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44