Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как най-високото село в Златаришкия Балкан - Резач посреща лютата зима

Снимка: Здравка Маслянкова

Село Резач е последното и най-високо в Златаришкия Балкан. Тук светът свършва и започва нищото, казват местните. Като типични балканджии, те са открити и гостоприемни хора, а времето там наистина е спряло.

Елате ни за седмица на гости, за да усетите как се живее в люта зима в Балкана, канят в Резач.

В Балкана зимата наистина е люта. До село Резач в община Златарица се стига по криволичещо тясно шосе, което местните сами си чистят с трактор, пригоден за снегорин. Резач е на 50 километра от Велико Търново, високо в Златаришкия балкан, който удивително прилича на Родопите.

Селото има близо 60 жители. По списък се водят двойно повече, но младите ги няма. Отишли да си търсят късмета и препитанието в големите градове на България и в чужбина.

В чужбина, къде са – в градовете. Занимаваме се със земеделие основно... гледаме по 100 животни – крави, овце... Като има хубаво мезе, има всичко.

В Резач балканджиите са свикнали с лютата зима. Знаят си урока от години. Навесите на къщите са пълни с дърва, фризерите  - с мръвка, бъчвите с вино и ракия, пък нека зимата да е люта.

Снегът е голям. Запасяваме се с два-три чувала с брашно…ама като задържи една, две седмици, три.

СнимкаАко запасите в избата свършат, в магазина има. Зареждат го един път в седмицата. В Резач бакалията е една. Тя е за всичко – за хляба, за бахура, за кръчма, където на раздумка се събират местните хора около бумтящата печка. Продавачката там е жената на кметския наместник. Фатме Чаушева е разтропана жена и мъжете я слушат. 

Селото е много малко. Просто да има магазин, за това работим. ...има сами жени, живеят много.

На село и то в Балкана е трудно. Семейството на кмета има малка кравеферма. С трактора на краварника ринат снега в Резач, помагат и на още пет села в района. По цели нощи мъжете са навън и ринат. Тракторът се чупи, поправят го, чистят, не се спират, споделя майчински леля Фатме. Преди 35 години се омъжила за съпруга си Севдалин – днешният кметски наместник на Резач. Взели се по комшийски.

На село няма много развличания.

Ние сме ловци. Има мечки, в Балкана горе има. За свински дивеч ходим. Хищници гърмим, то друго няма.Снимка

От приказка на приказка в селския хоремаг, мъжете от златаришкото село си изказват и мъката.

Няма булки тука. ..от града. Харесахме се, вземахме се.

В Резач си имат и друга болка. Все по-рядко се раждат деца, защото младите бягат. На две-три години се ражда по едно бебе и това е празник за селото, казват на изпроводяк от кръчмата мъжете в село Резач. Ще се стоплят още малко и отново тръгват да разриват снега. И така всеки ден, цяла зима.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44