Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестгодишна присъда за машиниста, обвинен за ЖП катастрофата на Калояновец

Снимка: БГНЕС

Шест години лишаване от свобода получи Христо Тиляшев – локомотивният машинист, обвиняем за катастрофата на гара Калояновец от 12 юли 2014 година.

При дерайлирането на бързия влак София - Варна тогава загина неговият колега Венко Тодоров, а четирима от пътниците получиха наранявания. Това е втора присъда на първа инстанция срещу Тиляшев, след връщането на делото от Апелативния съд в Пловдив за разглеждане от друг съдебен състав. Предишният осъди локомотивния машинист на 8 години и 6 месеца затвор. В 15-дневен срок присъдата ще бъде обжалвана пред Апелативния съд в Пловдив.

Съдия Марияна Христакиева осъди Тиляшев за престъпление по непредпазливост и го лиши от правото да упражнява професията „локомотивен машинист“ за срок от 8 години след влизане на присъдата в сила. Съдът отхвърли обвинението на прокурор Ваня Меранзова, според която  престъплението е особено тежък случай.

Според един от адвокатите на обвиняемия – Венцислав Димитров първи на мястото на произшествието са пристигнали служители на Министерството на транспорта, БДЖ и НКЖИ, а не следователите. Адвокатът посочи още, че има системен проблем при разследване на ЖП катастрофите в България. Той се позова на открита пред Европейската комисия процедура за конфликт на интереси заради факта, че Бойчо Скорбански, ръководител на звеното за разследване на тежки транспортни произшествия, е подчинен на министъра на транспорта.

Още по темата - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44