Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализиран учебен автомобил дава възможност на хората с увреждания да станат шофьори


Специализиран учебен автомобил дава възможност на хората с двигателни проблеми да станат пълноправни участници в движението.

Настройките на автомобила могат да бъдат регулирани в зависимост от конкретния случай, без значение дали са засегнати долните или горни крайници. Едно от устройствата, с които е оборудвана учебната кола е лостова система, с помощта на която управлението на газта и спирачката се прехвърля на волана. Това позволява на хора с ампутация, протези или намалена подвижност на долните крайници да управляват автомобила без затруднения. Владимир Василев, собственикът на автошколата, закупила специализирания учебен автомобил, каза, че автомобилът така е направен, че е много трудно той да не отговори на нуждите на курсистите.

До момента обучението на бъдещите шофьори, които имат двигателни проблеми е било изключително трудно и скъпо, каза още той. На първо място курсистът е трябвало да закупи кола, която да се оборудва с необходимите приспособления, в зависимост от неговия индивидуален проблем.

При наличието на специално оборудвания учебен автомобил всичките тези разходи и препятствия вече не са пречка за бъдещите курсисти. Владимир Василев каза още, че цената на шофьорския курс остава еднаква за всички кандидат-шофьори, въпреки че обучението при хора в неравностойно положение изисква много повече труд и усилия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44