Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кай Хафес: Прекомерното медийно внимание към крайнодесните популисти увеличава влиянието им в политиката

Именно журналистиката е медиаторът в обществения дебат, а социалните мрежи не могат и не бива да изземат тази роля, каза проф. Хафес пред "Хоризонт"

Абсолютно съм убеден, че Доналд Тръмп дължи популярността си в Европа на медиите, заяви в специално интервю за "Хоризонт" проф. Кай Хафес, който преподава медийни комуникации в университета в Ерфурт. В свое изказване пред реномираното училище по икономика и политически науки в Лондон проф. Хафес отправи критика към световните медии, че прекомерното внимание, което отдават на крайно десните популисти, само увеличава влиянието им в политиката. В ефира на предаването „Събота 150“ професорът продължи своя анализ, като отново защити тезата, че медийното отразяване е допринесло за разпространяването на популистките идеи и разрастването на популярността на крайно десните, въпреки че за идеи при популистите трудно може да се говори:

При тях става дума по-скоро за изкуствено поведение, за демонстрация, а не за убеждения. Те всячески демонстрират революционното, според тях, нежелание да спазват каквито и да било норми, в т.ч. международни договори, права на малцинствата, изобщо човешки права, и всичко онова, на което стъпва цялата наша ценностна система. За крайно десните популисти нашите ценности очевидно нямат никакво значение. Най-яркият пример на това изкуствено демонстрирано поведение е Доналд Тръмп, който си позволява да нагрубява федерални съдии и официално обявява, че няма намерение да спазва международното право. Такова поведение се тълкува като революционно и, естествено, се харесва. И именно в това се крие опасността, защото по този начин се обира цялото недоволство и разочарование у хората, което обаче е разнородно. Медиите отделят прекалено много място на десните популисти, задъхани в състезанието, кой ще бъде най-бърз. Според мен, десните популисти трябва да присъстват в медиите, но по-обективно, не непременно на първите страници на вестниците и не на всяка цена. Просто няма нужда да се отразява всяка реплика или скандална инсценировка на някой популист, защото това е вятър в платната им. Популистите се възприемат изключително емоционално, а това е опасно за демократичните общества.

Така се оказахме в една нова реалност, реалността на „фалшивите новини“. Медиите трябва да осъзнаят тази своя слабост и да се върнат към задълбочения и обективен обществен дебат, коментира още проф. Хафес. Той смята, ролята на социалните медии в обществото е силно надценена. Кай Хафес подчерта, че правилото, че общественият дебат трябва да стъпва на толерантност и уважение, често се нарушава точно в социалните мрежи:

Този проблем със социалните медии се разраства и вече има случаи на разследване от страна на прокуратурата и полицията. Така че не мисля, че социалните медии са безобидни. Те обаче не са предмет на регулация и контрол, а ние от своя страна разчитаме прекалено много на моралните и етични норми, които са приети в журналистиката. Именно журналистиката е медиаторът в обществения дебат, а социалните мрежи не могат и не бива да изземат тази роля.

Според Кай Хафес новият американски президент Доналд Тръмп дължи популярността си основно на медийното отразяване:
Още в най-ранната фаза на предизборната кампания медиите отразяваха предимно неговите изяви. При това медийният интерес се дължи не на политическите му послания, а на личните му въжделения в Туитър например, които нямат нищо общо с политически идеи, но носят заряда на скандалното. Това го направи изключително популярен и онази основна политическа фигура, която е днес. Въпросът, който ме вълнува, е, дали медиите не спомогнаха за неговия възход, и въобще за възхода на крайно десните популисти, които днес се представят за голямото предизвикателство на досега действащата политическа система? Така че медийното отразяване на това течение е амбивалентно и медиите би трябвало да се стремят към значително по-безпристрастно отношение към популистите.
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44