Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ради Найденов: Рисковете за България са същите като за ЕС и НАТО

| обновено на 18.02.17 в 13:07
Ради Найденов
Снимка: БГНЕС

В интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" служебният министър на външните работи Ради Найденов, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността, подчерта, че рисковете за България са идентични с тези за партньорите й от НАТО и ЕС, като посочи, че това, което е важно за страната ни е:

Единството на Европейския съюз, рисковете за ЕС, бежанската вълна, мигрантският проблем, районите, които са в съседство на Европа. Може би това са и конкретните рискове, които засягат и нашата страна.

Съвременните рискове са много, подчерта още Ради Найденов, но веднага добави, че акцентът на конференцията е диалогът - на неформална основа:

Предвид рисковете, които съществуват, да се гарантира мира чрез диалог на партньорите. И мисля, че това е по-важното за тази конференция.Ако вземете всеки отделен панел или отделните форуми, които паралелно се провеждат в рамките на тази конференция, може да откриете много конкретни рискове, които се обсъждат в момента, включително взаимодействие на религии, човешки права, икономическа стабилност, безработица...

Важното е гарантирането на мира и благосъстоянието на хората чрез диалог, обобщи целите на конференцията по сигурността министър Найденов. 

По отношение на програмата на президента Румен Радев на конференцията в Мюнхен ръководителят на българската дипломация съобщи, че държавният глава е имал двустранни срещи, като вчера е разговарял със своята хърватска колежка Колинда Грабар Китарович, а днес - с полския президент Анджей Дуда:

Това са срещи, на които има възможност в рамките на половин час да се обсъдят и конкретни въпроси на двустранните отношения или важни, актуални въпроси от международния дневен ред.


Във връзка с искането за разкриването на повече изборни секции в Германия Ради Найденов припомни, че има изисквания и на българското, и на местното законодателство, които трябва да бъдат спазени при провеждането на вот зад граница, като коментира:

Нашият стремеж е да гарантираме възможно най-доброто провеждане на изборите и да се предоставят оптимални условия в рамките на това, което е предвидил законът за провеждането им. Винаги има недоволство от чакането на опашки, от бавното обработване на документи, но съгласете се -  цялата тази информация се обработва на място, от малко хора, на ръка.  Докато по този начин се организират изборите, ще има този затруднения, които срещахме и през последните години. 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44