Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушатели алармират за манипулация в полза на кмета на село Стефан Караджа при продажба на сграда

Кметът Асан Мустафа твърди, че обвиненията са напълно безпочвени

Снимка: Анжела Каменова
Жители на село Стефан Караджа в силистренската община Главиница подадоха сигнал до Националното радио, че процедурата за продажба на битова сграда в центъра на селото е грубо манипулирана от длъжностни лица в полза на селския кмет.

В края на миналата година Общинският съвет в Главиница гласува решение за продажбата на едноетажна масивна сграда с площ от 110 кв. м. в центъра на село Стефан Караджа. Продажбата трябва да се осъществи чрез публичен търг с явно наддаване, насрочен за 9 септември 2016 г. Закупилите тръжни книжа са двама - Садкъ Хасан от същото село и Гюлхаят Ахмед - съпругата на кмета Асан Мустафа. В деня на търга обаче жената заявява, че се оттегля от участие, а след няколко часово суетене комисията обявява, че прекратява търга, разказва вторият участник Садкъ Хасан.

Излязохме навън, изчакахме. То стана 3 часа без нещо. Ние се осъмнихме, че нещо ще стане. Накрая – в 3 и нещо ни съобщиха, че се спира търгът, а причината – никой не знае, че съществува търг.

Кметът Асан Мустафа е прибегнал до манипулация, събрал категоричен е Садкъ Хасан. Накарал е няколко души от селото да оспорят търга, а техните подписите станали формален повод за прекратяване на процедурата:

Кметът събирал подписи от хора, които нямат представа. Те всъщност са били работници към съвета. Хората не знаят за какво се подписват.

Съмнения относно законността на процедурата изразява и Пламен Петков – бивш наемател на въпросната сграда. И той искал да участва в търга, но не бил допуснат, защото имал задължения към общината:

2015 година се знаеше това нещо, предварително се знаеше, че тази сграда ще бъде на кмета. Аз се отказах. То няма смисъл да се спори с такива хора.

Садкъ Хасан обжалва прекратяването на тръжната процедура в Административния съд. Ден преди съдебното решение обаче общината насрочва втори търг. На него, освен Садкъ Хасан, се явява Венцислав Филчев, както и Гюлхаят Ахмед и Мюжгян Мустафа – жената и дъщерята на кмета на селото Асан Мустафа. И за да е парадоксът пълен – самият кмет е член на комисията, която провежда търга, а самата процедура - истински фарс, разказват двамата участници извън кметското семейство. Юристката се е правила на глуха за думите на останалите кандидати, освен за тези на кметското семейство:

Майката мълчи, а дъщерята казва „аз давам 9 хиляди лева“ и търгът приключи. Гюлхаят спечели.

Междувременно излиза решението на съда за прекратения първи търг. Според магистратите тръжната процедура е опорочена, а прекратяването на търга е незаконно. Предмет на съдебен спор е и вторият търг. Според юристи участието на кмета Асан Мустафа в комисията, а съпругата и дъщеря му – сред купувачите, е драстичен пример на конфликт на интереси. Въпреки това, общината в Главиница приема резултатите от продажбата и сключва сделката, а парите от продажбата са преведени в бюджета на общината още в края на миналата година. Според участниците в процеса подобни практики са нещо обичайно в селото и в общината, а в основата стои политическа партия:

Всичко възможно правят и ни спират. С кмета се получи същото нещо. Преди изборите му бяха обещали тази сграда. Да направи всичко възможно да спечелят. Той го направи и обещанието си остава в сила, че трябва да му дадат тази сграда.

Човекът сигурно няма и осми завършен клас. Не може да говори български, не може да пише, но с лъжа и измама върши, каквото си иска.

Хората твърдят, че кметът е подкрепян от политическа партия, за която осигурява гласове.

Недоволните са изпратили сигнали до Окръжната прокуратура в Силистра, икономическата полиция, националния омбудсман и областния управител. Извършват се проверки: Просто искаме справедливост.

Междувременно идват нови избори, а доверието че вотът ще бъде честен е силно разклатено.

Потърсихме коментар и от другата страна. Обвиненият в манипулация кмет на село Стефан Караджа Асан Мустафа и кметът на община Главиница Неждет Джевдет.

Тези данни, които са дали са неверни. Какво искат – не мога да разбера.

Така реагира на отправените обвинения кметът на Стефан Караджа Асан Мустафа. Той не отрече, че в деня на първия търг е събирал подписи от съселяните си, но обясни действията си с грижа за общото имущество.

Странно обаче как само два месеца по-късно притесненията са забравени и кметът лично участва в комисията по продажбата на сградата, купена от жена му. Твърди, че хората, които по-рано възразявали срещу продажбата, напуснали селото, освен това не той решавал кое имущество да се продава и кога: Общината, областните – те решават.

Търсим коментар и от кмета на община Главиница Неждет Джевдет, който е на този пост от края на миналата година, след провеждането на частични избори:

Когато аз стъпих в длъжност на 10 октомври, заварих една заповед за отмяна на търга. Същевременно заварих и съдебен процес, който се води срещу тази заповед от въпросното лице Садкъ. Аз насрочих нов търг, а основанието за прекратяване на предходния търг, освен това, което пише в заповедта, аз друго не знам. Не съм лицето, прекратило търга.

Приходите от продажбата на сградата били заложени в бюджета на общината и това налагало да има сделка, каза още кметът. И отрече да са правени нарушения: Не знам къде ги виждат тези неща жалбоподателите.

Що се отнася до обвиненията за конфликт на интереси Неждет Джевдет заяви: Назначавайки комисията, която да проведе явния търг, аз не мога да предположа кои могат да бъдат участниците в него. Търгът се провежда в отсъствието на кмета. Сега аз ще си позволя за задам въпроса – къде виждате конфликт на интереси? Тези доводи на жалбоподателя за манипулация не мога да си обясня след като търгът е явен – процедура, която започва и приключва в съответен ден и час в присъствието на всички заинтересовани лица. Аз нямам вина за случая.

Отвод обаче няма. Има тръжна процедура и сделка в условията на явен конфликт на интереси. Асан Мустафа недоумява къде е сгрешил. Смята, че е изпълнил достойно кметските си задължения. 9 000-те хиляди лева по сделката са преведени по сметката на община Главиница още миналата година и семейството смята въпросът за приключен. Обвиненията, че се меси в политическите процеси и събира гласове за изборите, също са безпочвени, твърди кметът:

Всеки говори от своя страна врели-некипели. Много съм далече от партийните работи…

Според общинския кмет Неждет Джевдет разгласяването на случая е предизборна провокация.

Кметът отправи препоръка: Възможно по-кратко да бъде представен случаят по радиото.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44