Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест с искания за повишаване на пенсиите планират пенсионерски организации в сряда

Снимка: БГНЕС

Минималната пенсия да бъде увеличена на 350 лева още през тази година, а всички останали да бъдат преизчислени спрямо средния месечен доход от 2016-а. За това настояват пенсионерски организации, които обявиха, че ще протестират пред президентството в четвъртък и ще се опитат да връчат исканията си на държавния глава. 

След исканията, които ще бъдат представени на протеста на 9 март, са гарантиране на безплатно здравеопазване, включително лекарства и медицински консумативи за всички пенсионери над 65-годишна възраст. Възрастните хора ще настояват пред президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за борбата с бедността и да инициира референдум по въпроса дали да бъдат увеличени минималните пенсии. 

Пенсионерските организации представиха свои изчисления, според които е възможно пенсията да достигне близо 600 лева още през 2021 година. Проф. Иван Ангелов обясни:

За това повишение на пенсиите – от 2018-а до 2021 година – годишно ще ни бъдат нужни между 1,3 и 1,6 милиарда лева – всяка година допълнително. Откъде да ги вземем?

Още от пръв поглед мога да ви посоча санирането. За саниране – 2 милиарда. Това е като идея добра – за да се пести енергия, но България има много по-приоритетни задачи.


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44