Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемте предложения на инициатива „Правосъдие за всеки“ за реформа в съдебната система

БНР Новини

Преди няколко дни една неправителствена организация – Инициатива „Правосъдие за всеки“ разпрати писма със свои предложения до политическите сили, които в момента се борят за вниманието на българите – за реформи в съдебната система. Конкретните им предложения бяха съпроводени и с няколко въпроса как смятат бъдещите законодатели да отговорят на въпроси на граждани по отношение на битовата престъпност, корупцията и още ред други нелицеприятни явления в обществото.
Усещането на липса на справедливост в обществото е точната причина, тази група юристи, с най-различен статут и най-различни професионални интереси да се съберат и да изработят своите предложения. Те не са сензационно нови, но според тях са оформени така че да могат бързо да бъдат приложени в законодателството. Някои от тях могат да станат факт само след промени в Конституцията, и както знаем ще се изисква две трети мнозинство от политиците в бъдещото Народно събрание. Един от членовете на организацията – адвокат Велислав Величков набляга на няколко основни идеи за правосъдието – специални промени, които да намалят 7-годишния мандат на Главния прокурор и председателите на Върховните съдилища и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет.
Засега предложенията и въпросите към бъдещите депутати са само изпратени, юристите от Инициатива „Правосъдие за всеки“ не чакат бързи отговори, защото съдебната реформа не е нещо лесно и бързо. Те смятат да продължат със своите искания и след създаването на бъдещия 44-ти парламент.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.