Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР препоръча на българите в Санкт Петербург да не ползват обществен транспорт

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи препоръчва на българите в Санкт Петербург да избягват ползването на всички видове обществен транспорт в града. Сънародниците ни са посъветвани да не посещават места, където има струпване на повече хора – като концерти, търговски центрове, спортни прояви и обществени пазари.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към генералното ни консулство в Санкт Петербург на телефон +7 921 633 61 16.

Петербург е изключително голям, аз живея в центъра, неизбежно е да попаднеш сред много хора. Това каза българската студентка в Института за култура в Петербург Теодора Данчева в предаването "Преди всички" по повод предупрежденията на външното ведомство. За вчерашния ден тя разказа още:

Всички бяха доста уплашени. В училището има много чуждестранни студенти, учат китайци, араби, хора, които не говорят руски толкова добре. Просто се усещаше паника. 

Прокрадва се тезата, че не е точно терористичен акт, а нещо, което се случва вътре, допълни тя, визирайки надигащата се вълна от протести в Санкт Петербург. Някои от хората смятат, че това се прикрива зад обяснението "терористичен акт", допълни Данчева.

Жителят на Петербург Игор Емилиянов обясни, че системата за сигурност в метрото е доста сериозна, а атентатът – подготвен доста добре.

Специалистите подчертават, че след атентата хората са били евакуирани от метрото доста бързо, добави той:

Никой не е застрахован от атентат. Живеем в условия на най-голямата геополитическа битка. 

Няма информация за организирани български туристически групи в Санкт Петербург в този момент, съобщи в предаването "Преди всички" Александър Добрев, който работи в града като туроператор:

Все пак сезонът още не е започнал. При нас сезонът започва към май месец, и юни – това е най-високият сезон. Ако има българи, то само като индивидуални туристи

Още за случилото се в метрото в Санкт Петербург – в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44