Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Първанов: Ако следата е ислямска, трябва да се търси не в ИДИЛ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политиците са сдържани и ни призовават за очакваме заключенията на следствието, преди да правим каквито и да е изводи. Някои от експертите, които си позволяват да изразят по-свободно мнение, заявяват, че ако следата е ислямска, то тя трябва да се търси не в ИДИЛ, а сред спонсорите – спецслужбите на Катар, Саудитска Арабия и Египет, а защо не и в Турция. Друг анализатор казва: "А защо не да помислим и за украинска следа?" Тези реакции след вчерашния атентат в метрото в Санкт Петербург обобщи в предаването "Преди всички" Бойко Първанов, кореспондент в Москва на аналитичното издание "Бизнес контакти":

Относно мощността на взрива се смята, че основният взрив е трябвало да бъде на другата станция, където намериха пожарогасителя, пълен с болтове, гайки и метални топчета. Там пораженията са щели да бъдат много силни. Тук взривотехниците не забелязват т.нар. "ефект на раздуването", какъвто се наблюдава при мощен взрив в тунел.

Предполага се, че взривът може да е бил в раница или чанта в ръката на приносителя си, т.е. той да не е бил опасан с експлозивите, допълни Първанов.

Първите предположения бяха, че е избрано много точно времето с оглед на визитата на президента Владимир Путин в Петербург. Никой не отхвърля тази версия, че за по-голям ефект и шум е избрано тъкмо присъствието на президента, подчерта журналистът.

От първия момент медиите започнаха да акцентират върху международния отзвук и върху подкрепата и солидарността, които получава руският народ, отбеляза Бойко Първанов:

Може да се каже, че в тези условия на терористични актове, за които няма граници и пострадалите нямат националност – точно тук трябва да се търси единодействие в борбата с международния тероризъм. Така виждам ефектът от подобна солидарност.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44