Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Перцев: Политическият дневен ред на Русия е много нестабилен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента политическият дневен ред в Русия е много нестабилен. Доколко общественото мнение ще се повлияе от терористичните актове в Санкт Петербург – все още не е ясно. Този коментар направи в предаването "Хоризонт до обед" Андрей Перцев, коментатор на вестник "Комерсант" и автор на анализи в московския Център "Карнеги".

На въпрос дали атентатът отклонява вниманието от протестите и развързва ръцете на Кремъл за затягане на режима, Перцев отговори:

Тази версия, разпространявана от опозиционни медии, е много съблазнителна, но против нея говори фактът, че много дълго време официален Кремъл и лично Владимир Путин градиха своята популярност и имидж на борци с тероризма. И това не е в тяхна полза.

Запитан дали терористичният акт в петербургското метро ще отслаби подкрепата за Башар Асад и за руската линия в Сирия, журналистът подчерта, че след предишния терористичен акт с много жертви, свързан с руската намеса в близкоизточната страна – взривеният руски самолет над Синай, официалният руски курс не се е променил, а руското правителство е заявило, че ще продължава да се бори с тероризма.

Относно версията за налична информацията на службите, че се готви подобен атентат, коментаторът изтъкна, че подобна версия изглежда правдоподобна.

Андрей Перцев обясни още, че съвпадението с посещението на руския държавен глава Владимир Путин в Санкт Петербург увеличава отклика на събитието:

Тъй като Путин има особен режим на охрана, градът е наводнен от служители на службите за сигурност и полицията, затова откликът, резонансът в такъв случай е завишен.

Версията за крайнодесни украински националисти има полужълт характер и се разпространява от националистически сайтове и блогове, не от официални медии, и това може да говори за нейната достоверност, допълни Андрей Перцев.

Цялото интервю на Ирина Недева с Андрей Перцев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44