Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първолаци с мустаци в училището в павликенското село Батак

Снимка: Здравка Маслянкова

В училището в павликенското село Батак до обед четат и смятат се учат децата, а следобед на чиновете сядат първолаци с мустаци.

За 600 учебни часа закъснелите ученици трябва да усвоят знанията от първи до четвърти клас. Повечето от тях отсега искат да продължат с писмото и четмото и да вземат диплома за основно образование. От един месец всеки делничен следобед те сядат на чиновете в основно училище "Св. св. Кирил и Методий“. За първи път ограмотителни курсове в школото имаше преди две години, разказва директорът Шенай Нуриев:

Кандидатствахме за втори път, защото имаше интерес от хората в селото. Целта, която си поставихме и аз, и колегите ми е да дадем шанс по този начин на хората от селото да постигнат някакви резултати и да имат някаква реализация в живота.

Общо 3343 неграмотни и слабограмотни хора участват в курсовете за ограмотяване по проект "Нов шанс за успех“. Обучението се провежда в 123 училища в страната, едно от тях е в село Батак.

76-годишният Асен Асенов е най-възрастният първокласник в Батак:

Нямаше възможност тогава да уча. Нямаше кой да ме поддържа. Майка почина, татко почина, сам съм бил. Не можах да завърша. Мога да чета и да пиша, знам буквите, мога да чета. Със сметките малко съм по-зле. Искам да продължа, да си взема образование, да се уча долу-горе. Най-интересно е луната. Да знам на къде се движи луната.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44