Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "Бедечка" отново на дневен ред

Снимка: "Запазете Бедечка"


Временна комисия в Общинския съвет в Стара Загора се опитва да разреши строителство в парк "Бедечка", предупреждава в позиция гражданското сдружение "Да запазим "Бедечка".

През септември миналата година Общинският съвет почти единодушно прие предложението на кмета да се запази парка в максимална степен. Вече е готов и устройственият план, който предвижда максимално количество зелени площи. Две комисии в парламента с единодушие приеха и мораториум за строителство в "Бедечка".

Сега обаче е създадена временна комисия в Общинския съвет, която да изработи варианти, в които парчета от парка се определят за застрояване. Това противоречи на решението на същия този Общински съвет – да се запази паркът максимално, коментират гражданите:

Бърза проверка в кадастъра може да покаже, че половината от застроената площ на тези сгради не фигурира там. Това са едни много интересни сгради, за които трябва да се поразследва как и защо са се появили там. Експертният съвет каза само на проектантите – изработете и втори вариант. И проектантите изработиха и втори вариант. Сега имаме два варианта за запазване на парка, изработени от изключителни специалисти, и сега оставаше това да се приеме в Общинския съвет, но точно след като минаха изборите обаче, всичко, което е съвсем по процедура, беше преустановено в периода на междувластие, сега изведнъж се появява една временна комисия. Тази комисия съдържа едни от най-отявлените противници на парка в годините и сега временната комисия щяла да изработва варианти, обсъжда четири варианта, ще обсъжда колко струва отчуждаването, и сега всичко изглежда, че започва отначало, коментира Първан Симеонов от неформалната група за защита на парк „Бедечка“.

Кметът Живко Тородов каза за „Хоризонт“, че задачата на тази комисия е да разгледа предложенията, които са направени от ЕСУТ / Експертен съвет по устройство на територията/ :

ЕСУТ излезе с две предложения – да има улица, която да минава през парка – това е предложението на Камарата на архитектите, и втори вариант, който е разработен от ЕСУТ – да няма такава улица. Застрояване не е предвидено в новия устройствен план. Ние не оспорваме частната собственост, единственото, което е направено, е промяна в общия устройствен план. Ако бъде приет от Общинския съвет, ще трябва да бъде отчуждена тази частна собственост.

Още по казуса можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44