Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж на 43 години се опитва да открие родната си майка

Стефан Недков Великов
Снимка: Здравка Маслянкова

Сирак потърси Българското национално радио в опитите си да открие родната си майка. Мъжът е на 43 години, казва се Стефан Недков Великов и живее в пълна мизерия в село Батак, община Павликени.

Когато съдбата е мащеха, божията ръка задължително ще те погали, за да ти изпрати неспирни житейски изпитания, които никак не е задължително да сломят духа ти. Такъв е животът на Стефан Великов от павликенското село Батак. 43-годишният мъж е сирак, изоставен от майка си при раждането, но пък се оказва надарен с таланта да пее и имитира, с което радва стотици непознати хора.

Битието му е низ от митарства из сиропиталища и интернати, от квартира на квартира в цяла България.

Стефан Великов потърси Българското национално радио, за да разкаже за съдбата си, надявайки се да го чуе родната му майка:

Правя опити да открия родителите си. Навремето с мен се свърза, надявам се да не е починала тази жена, Невена Хайгърова, 86 години. Писа лично до мен – до  Стефан Недков Великов. И така – тук, в града, на моя приятелка племенницата имаше връзка с един кубински студент и роди дете от него. Тя е дала детето за осиновяване и се ожени за инженер. И не ми дава покой до ден днешен да си мисля, че майка ми е имала връзка с кубинец.

През годините мъжът е правил неколкократно опити чрез домовете да открие коя е жената, която го е родила.

От 1991 година Стефан Великов е пенсионер по болест, има вродена птоза на лявото око - падане на клепача. Поработва по къщите на хората в Батак, за каквото го повикат. Казва, че не го мързи да копае в градините, да сече дърва, да бърка бетон. Единственият сигурен доход, на който разчита, е пенсията от 137 лева. Казва, че през зимата изтеглил два заема, за да преживява, а напоследък на няколко пъти го обират – от мобилния телефон до последния инцидент, когато му задигнали хляба и двете кофички с кисело мляко. До толкова е изпаднал в мизерия, че ходи навън по чехли за баня. Живее в малка къща без ток и вода:

Благодарен съм много, много на кмета на населеното място Димитър Димитров, който ми намери квартира наистина, но не се знае до кога ще бъда в тази квартира. Нямам ток, къпя се навън и не са добри условията.

Единствената опора, освен в хората в Батак, Стефан Великов среща в музиката и имитациите, които прави.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44