Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руши се ханчето във врачанското село Курново, където е отсядал Левски

Снимка: Румен Стоичков

Във врачанското село Курново все още се издига ханчето, в което Левски е провеждал заседания с местния революционен комитет.  

През 1936 година в селото, където пред разруха са три паметника на културата – ханчето, храма и паметника на загиналите във войните  - са живели  3500 души, а днес – 116. Малцината работещи получават по 40 лева за 14 дни труд от временната заетост.


Храмът е граден през 1860 година. Врачанската и Ловчанската епархия спорят чия собственост е и затова ремонт не е правен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44