Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен на балотаж за поста президент на Франция

| обновено на 24.04.17 в 09:02

Центристът Еманюел Макрон и лидерът на Националния фронт Марин льо Пен отиват на балотаж на президентските избори във Франция. Макрон спечели първия тур с 23,75 на сто от гласовете срещу 21,53 % за Льо Пен. Трети е консерваторът Франсоа Фийон с 19,91 процента, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,64 на сто.

Еманюел Макрон коментира победата си на първия тур на президентските избори във Франция като "нова страница във френския политически живот":

След две седмици искам да стана ваш президент, президент на всички хора във Франция, президент на патриотите срещу заплахата на националистите. Французите проявиха желание за промяна и това ги накара да изтласкат извън властта двете големи партии, които управляват Франция вече повече от 30 години, каза Макрон.

От своя страна лидерката на крайнодесните националисти Марин льо Пен, която получи между 22 и 23 процента, обеща да се бори за победа на втория тур на изборите.

Направихме първата стъпка, която ще отведе французите в Елисейския дворец. Резултатът е исторически. Той ми възлага огромната отговорност да защитавам френската нация, нейното единство, нейната сигурност, култура, процъфтяване и независимост, каза лидерката на Нацианалния фронт Марин Льо пен.

Според нея оцеляването на Франция е поставено на карта, защото изборът сега е между дивата глобализация в света, в който терористите могат да пътуват свободно, и Франция със строго пазени граници.


Центристът Еманюел Макрон и крайната националистка Марин Льо Пен ще се борят за президентския пост на Франция на балотажа на 7 май. Лидерът на новото движение "Напред" е повел с близо 24 процента от гласовете. След обещаната подкрепа на мнозинството от френската политическа класа той има ясни шансове да спечели втория тур. Предварителните проучвания му вещаят 62% подкрепа. Макрон призова всички патриоти да се обединят около него. 

Скъпи сънародници, няма много Франции, само една е. Нашата. Франция на патриотите в Европа, която ни защитава. Нея трябва да обновим. Задачата е огромна, но аз съм до вас. Битката да заслужим лидерството на страната ни започва тази вечер и ние ще я спечелим. Да живее републиката, да живее Франция!


Марин Льо Пен се зарече да защитава Франция от "безразборната глобализация".

Предлагам ви истински избор, фундаментална алтернатива, която ще донесе нова политика, нови лица и обновлението, което желаете. Време е френският народ да се освободи от арогантния елит, който му диктува как да живее. Аз съм кандидатът на народа.


Резултатът е печален за традиционните партии, безпрецедентно останали без кандидат на втори тур. Според проучване 64% от избирателите на Макрон го виждат като носител на промяната. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Владимир Шопов: Разделението във френското общество съществува отдавна

Ако се погледнат по-широко изборите във Франция, ще се види разделението в обществото, което съществува отдавна. Доколко емоционален или рационален беше вчерашният избор на французите, коментира политологът Владимир Шопов в предаването "Преди всички"..

публикувано на 24.04.17 в 08:12
Еманюел Макрон

Световните лидери поздравиха Макрон за победата му на първия тур на изборите във Франция

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави центриста Еманюел Макрон за победата му на първия тур на изборите във Франция. Добре е, че Еманюел Макрон постигна успех с позицията си за силен Европейски съюз и социална пазарна икономика. Пожелаваме..

публикувано на 24.04.17 в 07:31

Еврото реагира със скок на резултата от френските избори

Валутните пазари реагираха светкавично на резултата от френските избори с поскъпване на еврото спрямо долара и японската йена. Еврото достигна своя 5-месечен връх на основните азиатски борси. Резултатът на Макрон намалява риска от нов шок на..

публикувано на 24.04.17 в 07:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44