Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се е променило във В. Търново за десетте години от членството на България в ЕС

Темата обсъдиха на регионален форум представители на общините, бизнеса, образованието и социалната сфера

Снимка: БГНЕС

От 2007 до 2013 година във Великотърновска област по европейските структурни и инвестиционни фондове е договорена безвъзмездна финансова помощ за публичния и частния сектор общо за 266 милиона лева. От тях са усвоени с 4 милиона лева по-малко, посочи Росица Бодурова, експерт по програми и проекти в Националното сдружение на общините:

Понаучихме се, понаправихме някои грешки, имахме някои предизвикателства, но мисля, че с времето нещата стават по-добре и ще стават по-добре, стига всички да полагаме усилия и да вървим напред. 

Основните грешки бяха, че нямахме опит в управлението на европейски структурни и инвестиционни фондове. Мисля, че добре се поучихме. Настоящият програмен период е с различна рамка на управление. Имаме изцяло електронизация на процеса – една невероятна крачка напред и улеснение както за управляващите и контролиращите органи, така и за бенефициентите.

Повече от 25 социални услуги са създадени и работят в община Велико Търново за деца, възрастни и хора с увреждания. Те започнаха с финансиране по европейските програми, но устойчивостта после не е лесна, коментира Росица Димитрова, която е директор на здравната дирекция в Общината: 

Но разбира се тази устойчивост се подкрепя и със средствата от общинския бюджет, защото при една част от социалните услуги, които са държавно финансирани, не достигат средствата - по един куп причини, което налага общината, в качеството си на доставчик на социалните услуги също да дофинансира някои от държавно-финансираните дейности.

Веселин Ангеличев, директор на СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново, коментира:

Аз считам, че за тези 10 години се промени образованието в две направления. Това е с материалната база. Нашите училища заприличаха на европейски отвън, макар че отвътре трябва да поработим за вътрешното обзавеждане. Все още авторитетът на България не е толкова голям в сферата на образованието.

Малкият бизнес във Велико Търново е скептично настроен от европейското ни членство, смята Кольо Пендашев:

Когато се съберат в ЕС силни икономики и слаби икономики, пазарът се преразпределя и по-слабата икономика губи, а по-силната икономика печели от пазара. Трябва да се стимулира конкурентоспособността.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44