Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на община Сухиндол настояват държавата да вземе спешни мерки за ремонта на общински път, затворен от свлачище

Събрани са и повече от 1200 подписа под искането

| обновено на 26.04.17 в 17:01

Жители на 4 села от община Сухиндол излязоха на протест с искане за ремонт на четвъртокласния път, който свързва селата със Севлиево и София.  Протестиращите, които събраха 1200 подписа, предупредиха, че ако институциите не се задействат, ще започнат гражданско неподчинение. Пътят пропадна преди две години. Обходният е проблемен и всеки момент също се очаква да бъде затворен, заявиха протестиращите:

Линейки, пожарна, полиция - това са три села, които са изоставени в момента. Обходният маршрут, който е силно компрометиран, автобусите отказват да минават. За да стигнем до ей това блокче на 100 метра, вървим 25 километра. На какво сте склонни, ако държавата не ви чуе? Блокираме пътя Сухиндол - Павликени, след това София - Варна. На протести, други начини не виждаме. 
По първоначални изчисления за ремонта на свлачището и пътя са нужди близо 6 милиона лева.  Това обясни за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. Той припомни, че пътят е бил затворен през 2015 година поради активизирало се свлачище. Обходният маршрут е силно компрометиран. Той не отговаря на стандартите за пътища. Навремето е направен от бившия Винзавод, прекосява общински път, минава към Републиканската пътна мрежа, но е силно компрометиран също с 2 активизирани свлачища. Ако и там пропадне, при този мост, който има на пътя, който продължава за язовир "Стамболийски", ще бъдат откъснати всичките села за дълго време. Три са там наши села.
 

Решението е само едно - в Междуведомствената комисия да се търсят средства, поне за отпускане на проектиране или частично започване на разчистване и оттам вече към новото правителство, конкретно с решение на Министерски съвет, целево да бъдат отпуснати суми, които ще бъдат необходими за разчистването и укрепването.

Ремонтът не е започнал 2 години, тъй като пътят е четвърти клас и държавата няма механизъм или програма, с която да го финансира, обясни още кметът:

Ако беше трети клас Министерство на регионалното развитие е компетентно, по тяхната си програма, можеше да бъде ремонтиран, но понеже е четвърти клас общински път и всеки казва: "Ами кметът да се оправя".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44