Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Чавдаров за рисковете и лечението на детска церебрална парализа

В специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София"
Снимка: БГНЕС

Зачестяват случаите у нас на едно от най-тежките заболявания при децата - церебрална парализа. За тревожната тенденция алармира доц. Иван Чавдаров - директор на Специализираната болница за деца с церебрална парализа "Света София" и консултант към Фонда за лечение на деца в чужбина. В началото на седмицата той отчете успешно завършване на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм и механизма на Европейското икономическо пространство, позволил на болницата да закупи високотехнологични апарати за близо 700 000 лева. 


Някои от свръхмодерните роботи са уникални за страната. Медицинската техника икономисва и много средства на бюджета - вместо да се лекуват в чужбина на издръжка на Фонда за лечение на деца, същите услуги на цени в пъти по-ниски вече се предлагат и у нас.


За причините за тежкото заболяване и могат ли ваксините да го причинят, за рисковете от инвитро забременяването и липсващите грижи за страдащите, след като навършат пълнолетие, ще чуете от интервюто с д-р Иван Чавдаров .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44