Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрономи ни очакват утре в обсерваторията в Борисовата градина

На 29 април тази година се отбелязва пролетният Световен ден на астрономията. Всяка година датата се променя, защото идеята е да бъде винаги в събота вечер, в края на април или началото на май, възможно най-близо до фаза първа четвърт на луната, за да не пречи прекалено много отразената лунна светлина. При пълнолуние, например, по-слаби обекти много по-трудно се наблюдават, обясни пред Радио София доц. Евгени Овчаров, ръководител на Катедрата по астрономия на Софийския университет.


Любителите на астрономията ще могат утре между 18.00 и 22.00 часа в Астрономическата обсерватория в парк "Борисова градина" ще бъдат представени няколко лекции от студенти от магистърската програма "Астрономия и популяризация на астрономията", а при ясно небе на посетителите ще бъдат предложени наблюдения на небесни тела. Дори утре времето да не позволява да се извършат чисти наблюдения, в същата обсерватория на 4 май ще се проведе традиционният Кръжок по астрономия с програма, подобна на утрешната.

Доц. Овчаров разказа и за един различен форум, организиран от доц. Петко Недялков от Катедрата по астрономия. Форумът, наречен "Грация и гравитация", събира учен - астроном или физик, музикант или поет или писател и се получава много любопитна комбинация между наука и изкуство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.