Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е кулминацията на честванията на 141 години от Априлската епопея

| обновено на 01.05.17 в 12:12
Снимка: bg.wikipedia.org

България днес отбелязва 141 години от Априлското въстание. Погледите са фокусирани в столицата на Четвъртия революционен окръг - Панагюрище. Жителите на този бунтовен град ревностно пазят историята си и всяка година на тази дата отдават почит пред подвига на предците си, които преди 141 години с кръвта си пренаписаха българската история.

Тържествата започнаха с литийно шествие, което пренесе Светините от Април 1876 година. На историческия площад „20-ти април“ бе извършен ритуалът по издигането на националното знаме на България. В църквата „Свето Въведение Богородично“, която преди 141 години с камбанен звън е възвестила началото на бунта, ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание. Пред Вечния огън на мемориала "Априлци“ ще бъдат поднесени венци и цветя.

За жителите на Панагюрище тази дата от националния ни календар е особено специална. Цялата атмосфера е напоена с тази сантиментална за много хора дума – родолюбие, може би защото всеки панагюрски род има свой участник в Априлското въстание и във всяка къща има запазена реликва от предците им, която се предава от бащи на синове. Именно тази искрена синовна признателност бе демонстрирана и в неделя вечер с военноисторическата възстановка "Мъжество и саможертва“, която пресъздава обявяването на Априлското въстание и отбраната на Панагюрище. За председателя на Регионален клуб "Традиция“ Методи Навущанов, който е един от основните организатори на спектакъла, не само подготовката на Априлското въстание, но и самата отбрана отличават Панагюрище от останалите български градове светини.

Президентът Румен Радев ще е гост на годишнината в Панагюрище, той ще произнесе слово довечера, преди тържествената заря-проверка. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Копривщица.

Кулминацията на тържествата е националният митинг-заря, който програма "Хоризонт“ ще предаде пряко от 20.30 минути.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44