Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорката на училището в Славяново определи случилото се като нещастен случай

Кметът на Славяново Христо Таренгов не потвърди, че починалото дете е имало здравословни проблеми

| обновено на 04.05.17 в 12:40
Ден на траур е обявен днес в Славяново в памет на починалото вчера по време на сбиване в училище 14-годишно момче. В основното училище "Христо Ботев", където стана инцидентът, тази сутрин се очакват психолози, които ще работят с учениците и преподавателите в учебното заведение. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство за изясняване на причините, довели до смъртта на осмокласника. Конфликтът е възникнал по време на час по биология, след което е станало сбиване между двама осмокласници, 14-годишният Радослав паднал на чина, а след това на земята. Това съобщиха от прокуратурата. Опитите на екипите лекари да спасят момчето са неуспешни. Директорката Лиляна Манолова каза, че момчетата не са били агресивни:

Детинско спречкване. То не може да доведе до това, което се е случило. За мен е нещастен случай.

От днес в училището влизат експерти от Регионалното управление и психолози. Началникът на управлението Албена Тотева обясни.

Мобилна група към Министерство на образованието ще влезе в училище за психологическа подкрепа, психолози, подготвени за работа за кризисна интервенция. В момента се сформира и екип от Регионалното управление, за да влезе в училище и да доизясни ситуацията.

Психолозите са обучени и подготвени за работа в кризисна интервенция. Те ще съобразят своите действия така, че да окажат своевременната, необходима психологическа подкрепа както за учениците, така и за учителите и останалия персонал от училището.

Алгоритъмът за противодействие на тормоза в училище е ключът към намаляване на инцидентите, категорична е Тотева:

Следва огромна превантивна работа – да се срещат децата с педагогически съветници, с психолози , с класен ръководител.

Сформираният екип от Регионалното управление на образованието също ще направи проверка на дейностите по превенция и интервенция на ситуациите на тормоз над деца и ученици.

Кметството в Славяново ще съдейства на директора на училището, учители и ученици при изясняването на случая, съобщи в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът Христо Таренгов. Той не потвърди твърденията, че починалото дете е имало здравословни проблеми:

Това са само слухове, но доколкото чувам, е имало спречкване, но както каза и директорката, това дете явно е имало някакво заболяване. Това могат да кажат само родителите, за да има толкова висок пулс и високо кръвно налягане… Това ще кажат вече специалистите и Съдебна медицина. Докато те не се произнесат, никой нищо не може да каже с точност.

Кметът на Славяново заяви, че в училището би трябвало да има занятия още днес, но в града ще бъде обявен траур.

Интервюто на Таня Величкова с Христо Таренгов и репортажа на Латинка Светозарова можете да чуете от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44